Alle grote Europese bedrijven – zo’n 50.000 in totaal – worden binnenkort verplicht om transparanter te communiceren over hun ESG-prestaties (Environmental, Social, Governance) en een duurzaamheidsverslag te publiceren. En dat heeft alles te maken met de ambitie om de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken.
Sinds 2017 zijn organisaties en bedrijven van groot maatschappelijk belang (denk maar aan beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen met meer dan 500 werknemers) in Europa wettelijk verplicht om een non-financial report of duurzaamheidsverslag te maken. Dat staat in de Non-Financial Reporting Directive (NFRD).
In het kader van de Green Deal, als onderdeel van de strategie om duurzame investeringen te boosten, besliste de Europese Commissie om de richtlijn te herzien. De herziening maakt, samen met de EU Taxonomy for Sustainable Activitities, deel uit van een maatregelenpakket dat wordt ingevoerd om meer geld richting duurzame activiteiten te laten stromen. Op die manier wil de Commissie investeerders aanzetten om hun middelen te heroriënteren naar duurzame technologieën en bedrijven: een noodzakelijke hefboom om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050.
Een uniforme standaard om te rapporteren over ESG-criteria moet alle belanghebbenden, ook investeerders en de financiële wereld, toelaten om duidelijke en geauditeerde informatie te raadplegen over de grote Europese bedrijven.
Uit de consultatie van de belanghebbenden (over de bestaande richtlijn) blijkt bovendien dat de huidige duurzaamheidsverslagen niet altijd even secuur zijn. Vaak ontbreekt er cruciale informatie en soms wordt er zelfs getwijfeld of de zaken niet groener worden voorgesteld dan ze zijn.
Die kritiek en de vrees voor greenwashing worden meegenomen in de hervorming die de Commissie nu doorvoert. Met de nieuwe richtlijn wil Europa dus ook bijdragen aan een cultuur van grotere publieke verantwoording bij bedrijven.
De onderwerpen waarover bedrijven verplicht moeten rapporteren, blijven onveranderd:
Nu het voorstel van de Commissie finaal is, gaat het naar het Europese Parlement en de Europese Raad. Intussen werkt de EFRAG aan een eerste set standaarden in draftversie. Die wordt half 2022 verwacht, waarop een reeks consultaties volgt van diverse expertcomités vooraleer de standaard definitief zal worden aangenomen.
Afhankelijk van de onderhandelingen in het Parlement en de Raad wordt verwacht dat de eerste set standaarden eind 2022 zal worden aangenomen onder de nieuwe wetgeving. Dat betekent dat de eerste rapporten volgens de nieuwe richtlijn en standaarden zullen handelen over het jaar 2023 en zullen verschijnen in 2024.
De stap zetten naar een eigen duurzaamheidsverslag? We helpen je graag verder! Neem contact via mail@pantarein.be om kennis te maken.