Op zijn jaarlijkse Congres forum bracht Etion, het netwerk voor ethisch ondernemen, ondernemers rond de tafel om te debatteren over de toekomst van de circulaire economie. Onze zaakvoerder en contentstrateeg Katelijne Norga was een van hen.
In het gezelschap van Patrick O van Viessmann Belgium (aanbieder van Heating-as-a-service), Didier Pierre van PMC Holding (circulaire kantoorinrichting) en Gert Linthout van Ray & Jules (koffie geroosterd met zonne-energie) en moderator Xavier Taveirne deelde Katelijne, als hoofdredacteur van Susanova, haar inzichten over het belang van communiceren en inspireren voor de groene transitie. Thema’s als de waarde van duurzame bedrijven op de jobmarkt, een koolstoftaks en de Europese Green Deal passeerden de revue.
8,5 op 10 bedrijven zegt dat medewerkers open staan voor een duurzame aanpak. En in 6 op 10 gevallen vragen sollicitanten naar de visie van de onderneming. Dat blijkt uit een enquête van Etion en Acerta, en werd ook onderstreept aan de debattafel. Gert Linthout ondervond dat aan den lijve bij het uitbouwen van zijn start-up Ray & Jules: “We zijn gestart met drie mensen en ondertussen gegroeid tot zes medewerkers. Ons uitgangspunt is heel nadrukkelijk duurzaamheid en dan trek je automatisch gelijkgestemde mensen aan. Voor elk van onze vacatures waren er vijftig tot honderd kandidaten: duurzame jobs zitten dus duidelijk in de lift.”
Katelijne Norga: “Sollicitanten, zeker twintigers en de aanstormende generatie, zijn best kritisch voor hun toekomstige werknemer. Via hun job willen zij zin geven en hun steentje bijdragen. Als bedrijf doe je er dan ook goed aan om duidelijk te communiceren over wat het doet en de manier waarop. Transparant zijn over je ecologische en sociale risico’s: dat wordt toch meer en meer de norm.”
Jong talent met de juiste skills en visie aan te trekken, is ook een manier om je onderneming een duurzaamheidsinjectie toe te dienen. Gert Linthout: “Jonge talenten stellen steeds meer eisen op vlak van duurzaamheid. Al die individuele challenges hebben uiteindelijk een impact op het bedrijfsproject.”
Voor Didier Pierre is een duurzaam engagement deel van een breder persoonlijkheidskenmerk dat hij bij zijn medewerkers waardeert: “Het is een kwestie van goed huisvaderschap. Hoe zorgzaam is een sollicitant? Daar letten we op.”
Gert Linthout - Ray & JulesOns uitgangspunt is heel nadrukkelijk duurzaamheid en dan trek je automatisch gelijkgestemde mensen aan. Voor elk van onze vacatures waren er vijftig tot honderd kandidaten
Om de circulaire economie waar te maken zijn engagementen nodig van alle actoren. Nog volgens de rondvraag van Etion en Acerta zijn 9 op 10 bedrijven voorstander van een koolstoftaks en staan ze achter de Green Deal van de EU. Liefst 8,5 op 10 bedrijven zijn vragende partij voor een Europese materialendatabank. Voeren bedrijven zelf de forcing waar de overheid te weinig verantwoordelijkheid opneemt?
Katelijne Norga: “We zien inderdaad dat steeds meer bedrijven zoals Volkswagen, Unilever, Cargill … een verregaand engagement nemen. Ze leggen de ambitie hoger dan wat de overheid oplegt, omdat vandaag al anticiperen aan de sociale en ecologische risico’s die op hen afkomen. Maar het blijft noodzakelijk dat de overheid daarbij optreedt als regisseur of facilitator van de transitie.”
Pierre: “Een koolstoftaks zou de lokale economie stimuleren. Wij maken een levenscyclusanalyse van alle bewerkingen die we doen op kantoormeubelen. Als wij een meubel bewerken om het te kunnen hergebruiken, dan besparen we tachtig tot negentig procent in CO2-uitstoot vergeleken met nieuwe meubelen. Koop je internationaal, dan gaat die uitstoot meteen de hoogte in. Dat was voor ons de aanjager om zoveel mogelijk lokaal te doen.”
Linthout: “Je gaat nooit iedereen overtuigen van de circulaire economie vanuit ethische overwegingen. Een verschuiving van loonkosten naar een koolstoftaks lijkt me wel logisch. Europa kan als grootste markt van de wereld zo ook de rest van de wereld stimuleren, zonder daarbij barrières tegen globalisering op te werpen. Ik ben het alleszins beu om te wachten tot de rest van de wereld meedoet.”
Bij de afronding van het panelgesprek wierpen de deelnemende ondernemers een blik op de toekomst van hun markt en bedrijf.
Patrick O: “Om in 2050 als maatschappij klimaatneutraal te zijn, wat Europa vooropstelt, moet de renovatiegraad van onze gebouwen fiks de hoogte in. Nu bedraagt die 1,3 procent per jaar, dat moet meer dan verdubbelen naar 3 procent. De renovatiepremie van de Vlaamse overheid is een goed begin, maar het moet sneller gaan. De uitdaging is enorm, maar het is mogelijk.”
Linthout: “Ik acht het realistisch om tegen 2030 aan de wereld te tonen dat carbon capturing koffie mogelijk is en dat het principe ook toepasbaar is op bijvoorbeeld cacao en granola. Dan geef ik ons nog twintig jaar om het uit te breiden naar de rest van de sector.”
Pierre: “Ik stop met werken als ik mijn sector veranderd heb. Als alle klanten massaal aan de slag gaan met hun eigen grondstoffen, dan is onze taak volbracht op dat vlak. We zullen nog wel zien waar we dan naartoe gaan.”
En wij? Hoe kijkt Pantarein Publishing naar de toekomst?
Norga: “Ik hoop dat we dan met Susanova een positief verhaal kunnen vertellen, dat verder gaat dan ambities. Dat we kunnen vertellen dat de engagementen van vandaag ook waar gemaakt worden. We blijven poken waar het kan. Communicatie zal in elk geval ontzettend belangrijk blijven voor onze maatschappij en economie in transitie. Wij weten dus nog lang wat te doen.”
Heb jij een positief engagement om met de wereld te delen? Contacteer ons en samen maken we van jouw duurzaam initiatief een steekhoudend en aanstekelijk verhaal.
Pantarein Publishing
Martelarenlaan 9
3150 Haacht