ons werk

Eerste geïntegreerd rapport voor Vandemoortele

Met de lancering van hun duurzaamheidsstrategie en de uitrol van tal van duurzaamheidsprogramma’s plaatst voedingsbedrijf Vandemoortele Group duurzaamheid in het hart van zijn business. Die geïntegreerde aanpak is ook weerspiegeld in het nieuwe jaarrapport dat we samen met hen creëerden.

 

Onze klant

Vandemoortele Group

Onze uitdaging

De geïntegreerde kijk op duurzaam ondernemen doen leven bij alle medewerkers, inbedden in de (internationale) vestigingen van het bedrijf en communiceren naar de externe stakeholders met een rapport en afgeleide communicatie

Onze oplossing

Een geïntegreerd rapport dat zowel financiële als niet-financiële informatie op een toegankelijke manier aanbiedt aan de stakeholders. Voor de lancering van het rapport ontwikkelden we ook een communicatieplan en een reeks assets.

Smakelijk en duurzaam

Als vooraanstaand voedingsbedrijf wil Vandemoortele zijn verantwoordelijkheid nemen om de voedingsketen duurzaam te transformeren. Het bedrijf wil zijn negatieve impacts op mens en milieu minimaliseren en zijn positieve effecten op de omgeving zo groot mogelijk maken.

 

Vandemoortele wil bijdragen tot een wereld waarin iedereen een goed leven kan leiden, met gezellige en smakelijke momenten, en dat alles binnen de grenzen van de planeet. De slogan ‘Shaping a tasty future sustainably’ verwoordt dat op een aanstekelijke manier.

 

Vandemoortele wil klaar zijn voor de toekomst. Daarom viel in 2021 de beslissing om duurzaamheid in het hart van het bedrijf te integreren. De stap naar een geïntegreerd rapport was een logisch gevolg.

Het proces

Het duurzaamheidsverhaal van Vandemoortele wordt gedragen door tal van interne experts en projectleiders uit verschillende afdelingen van het bedrijf. Gedurende verschillende weken interviewden we experts, leverden we consultancy en zaten we contentmeetings voor. Op basis van de gedetailleerde input van de experts schreven we het narratief en de teksten voor het rapport uit.

 

De vormgeving van het rapport kreeg een nieuw jasje, met het oog op een nog betere digitale leeservaring. Het rapport is volledig in lijn met de GRI-richtlijnen (Global Reporting Initiative) voor rapportering. Voor het financiële luik voerden we ook eindredactie uit op het volledige IFRS-rapport (International Financial Reporting Standards). Ook dat rapport kreeg een mooie lay-out toegemeten, zodat het één geheel vormt met het geïntegreerd verslag.

 

Met zijn duidelijke, helder vormgegeven balanced score cards is het verslag vandaag dé tool voor Vandemoortele om zijn ESG-voortgang (environmental, social, governance) op te volgen en zichtbaar te maken.

 

Creatieve campagnes

 

Op vraag van de klant stelden we ook een hands-on communicatieplan op om de externe communicatie en de interne activatie uit te rollen. Om de highlights van het rapport onder de aandacht te brengen, lanceren we een campagne met creatieve posts op Facebook en LinkedIn. En om ook binnen het bedrijf iedereen te activeren rond duurzaamheid, maakten we enkele sprekende visuals.

 

Een van de engagementen van Vandemoortele – meer plantaardige alternatieven aanbieden – werken we uit in een position paper: een uitstekende tool om gespecialiseerde B2B-stakeholders net iets diepgaander te informeren.

 

Om de duurzame impact ook naar de consumenten van Vandemoortele uit te rollen, ontwikkelden we tot slot een retailcampagne rond hun samenwerking met de sociale onderneming Plastic Bank. Met een webpagina, een video, een reeks campagnebeelden en een set socialmediaposts legden we meteen de basis voor nieuwe duurzame consumentencampagnes in de toekomst.