ons werk

Journalistiek jaarboek over de Vlaamse wetenschap

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek vertrouwde ons al vier keer de realisatie van zijn jaarboek toe: een creatieve en journalistieke publicatie voor en over wetenschappers.

Onze klant

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek

Onze uitdaging

De positieve impact van het wetenschappelijke onderzoek in Vlaanderen in de picture zetten, met oog voor de balans tussen academische correctheid en toegankelijkheid

Onze oplossing

Een origineel salontafelboek dat, via rake inzichten en interviews met spraakmakende onderzoekers, inzichtelijk maakt waar Vlaamse wetenschappers het verschil maken

Ieder jaar een journalistiek boek

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) is de drijvende kracht achter wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Via financiële ondersteuning en het stimuleren van internationale samenwerking en mobiliteit bevordert het fonds het (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek.

 

Om de positieve impact die de instelling tot stand brengt in allerlei domeinen tot leven te brengen, tilt het FWO zijn externe communicatie naar een hoger niveau. Daarin laat de organisatie zich begeleiden door Pantarein. Sinds 2018 is de realisatie van strategische communicatieassets in onze deskundige handen. Een daarvan is het FWO-jaarboek. We tekenen de verhaallijn en het inhoudelijke concept uit, zorgen elke keer voor een origineel grafisch ontwerp en werken de publicatie uit van a tot z.

Wetenschapscommunicatie

Spraakmakende Vlaamse wetenschappers staan ook dit jaar weer centraal in het jaarboek. Via interviews en deskresearch verzamelden we alle nodige informatie. Die info verweefden onze redacteurs tot sprekende verhalen die complexe onderwerpen toegankelijk maken. Heldere communicatie voor de wetenschappelijke community van het FWO, maar ook voor het brede publiek.

 

Benieuwd welke topics er worden aangesneden in het FWO Jaarboek 2020? Met de quotes hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier …

 

 

“Virussen kennen geen grenzen. Als COVID-19 ons iets leert, dan is het dat we nood hebben aan meer samenwerking over de grenzen heen.”

Peter Piot, London School of Hygiene & Tropical Medicine

 

“In deze tijden zijn bekommerde wetenschappers, zoals ik, het aan zichzelf verplicht om een rol op te nemen in het publieke debat.”

Marc De Vos, Macquarie University in Sydney

 

“De eerste vrouw zijn in een team van veertig professoren: die sprong moest en zou ik maken.” Pattie Maes, Massachusetts Institute of Technology