ons werk

VP Capital: family office als pionier in rapportering

Familiale investeringsmaatschappij VP Capital werkt dagelijks aan investeringen die meer opleveren dan alleen financieel rendement. Wij begeleidden de totstandkoming van het jaarlijkse Progress Report, waarbij de eerste stappen naar de CSRD werden gezet. Daarnaast werkten we flankerende communicatie uit, met video’s, sociale-mediaposts en blogs.

Onze klant

VP Capital

Onze uitdaging

De inhoud en vormgeving van het Progress Report naar een hoger niveau tillen, een stap richting CSRD zetten en het rapport toegankelijker maken

Onze oplossing

Een top-notch rapport gekoppeld aan transparante en duidelijke communicatie, als opstap naar een volledig CSRD-compliant rapport de komende jaren

Stap richting CSRD

VP Capital wil een positieve impact realiseren op mens en planeet. Als financiële speler kan het family office de duurzaamheid en ESG-prestatie in andere bedrijven beïnvloeden: actief met de portfoliobedrijven in gesprek gaan, KPI’s monitoren, in adviesraden zetelen … VP Capital wil daarin een voortrekkersrol opnemen. Zo is het bedrijf B Corp-gecertificeerd en werden de doelstellingen voor CO2-reductie gevalideerd door het Science Based Targets initiative.


Transparantie draagt VP Capital hoog in het vaandel. Daarom rapporteert ze elk jaar over de vooruitgang die ze via haar investeringen boekt; ook minder positieve resultaten komen aan bod. Voor het Progress Report van 2021 beperkten we ons tot de eindredactie, voor het rapport van 2022 gingen we een uitgebreidere samenwerking aan.


We ondersteunden VP Capital door het hele traject: van structuur in lijn met de CSRD en inhoudelijk concept over copywriting, tot datavisualisatie en vormgeving. Samen met de klant werkten we aan een inhoudstafel die de ESG-topics van de CSRD duidelijk naar voren schuift. Disclosures uit de CSRD waarover al kon gerapporteerd worden, werden helder uitgeschreven, zoals de CO2-voetafdruk, verloop van het personeel, bepaalde diversiteitsfactoren, persoonlijke ontwikkeling ... We maakten daarbij het onderscheid tussen ESG-data over het family office en die over het volledige portfolio. VP Capital rapporteerde ook hoe ‘groen’ (artikel 8) of ‘donkergroen’ (artikel 9) haar impactfondsen zijn.

Foto door: ID/Photoagency Gert Jochems
Engagerende communicatie

​Om zoveel mogelijk meerwaarde uit het Progress Report te halen, integreren we VP Capital’s impactverhaal maximaal in de corporate communicatie.


We koppelen de facts en figures uit het rapport aan heldere storytelling om de stakeholders van VP Capital te informeren en te inspireren. We voorzien posts voor sociale media, blogartikels en video’s, die in de loop van de komende maanden gepubliceerd worden. Zo valoriseren we de content uit het duurzaamheidsrapport gedurende een veel langere periode dan alleen de lancering.

Beyond compliance

Duurzaamheidsrapporten ‘beyond compliance’ zijn ons ding. Ze beantwoorden aan de internationaal erkende kaders – de CSRD is daarbij de hoofdfocus - maar zijn tegelijk een strategische monitoringstool en communicatie-instrument. Die aanpak passen we toe voor grote en kleine ondernemingen in uiteenlopende sectoren.

Als investeerder kijken we verder dan het financiële rendement en willen we een hefboom zijn voor duurzame vooruitgang. Pantarein slaagde erin om onze ambitie én onze impact in een transparant rapport te gieten dat onze stakeholders, waaronder andere family offices, hopelijk inspireert om gezamenlijk meer impact te maken.

Jobien Laurijssen, sustainability manager bij VP Capital