De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, communiceerde in november 2024 al dat de EU werk zou maken van één omnibusregelgeving om de regeldruk voor bedrijven te verminderen en te voorkomen dat de economische concurrentiepositie van Europa verzwakt. Op 29 januari bevestigde de Commissie dat voornemen bij de publicatie van het EU-concurrentiekompas.
De omnibus zal impact hebben op drie centrale duurzaamheidswetten binnen de Europese Green Deal:
Zeker is: Europa wil de administratieve last voor bedrijven verminderen. Maar wat dat concreet betekent, is nog onduidelijk. De ontwikkeling van de EU-omnibus is een politiek proces waarvan de uitkomst moeilijk te voorspellen is.
Enkele mogelijke veranderingen zijn:
Er zou ook een nieuwe definitie komen voor kleine midcapbedrijven. Die zijn groter dan kmo's maar kleiner dan grote bedrijven, met 250 tot 1500 werknemers en een omzet van minder dan 1,5 miljard euro. Vooral voor deze groep bedrijven zou Europa de rapportageverplichtingen willen vereenvoudigen.
De vereenvoudiging van de verplichte duurzaamheidsrapportering is een goede zaak, maar de laattijdige aankondiging ervan brengt risico’s met zich mee. Hieronder overlopen we 8 goede redenen om je als bedrijf te blijven voorbereiden op de duurzaamheidseisen van de EU.
Openbaarmaking van duurzaamheid is een blijver. De Europese en wereldwijde ESG-regelgeving zal alleen maar robuuster worden. Er zal een economisch speelveld ontstaan gebaseerd op transparantie en standaardisatie.
Hoe ga je als bedrijf om met de omnibus? Ons advies: beschouw een verschuiving van deadlines of aanpassing van het toepassingsgebied als een kans. Profiteer ervan om je verder te profileren als toekomstbestendig en een concurrentievoordeel te creëren. Hou het grotere plaatje in zicht en zet onverminderd stappen naar de klimaatneutrale versie van jouw bedrijf.