insights

Eerste hulp bij schrijven: van een complex rapport naar heerlijk heldere content

#visie en analyse  •  27/01/2021  •  Tom Wolfs

Iedereen die voor zijn/haar job al ’s een langere tekst schrijft, kent het wel: naast je ligt een lijvig rapport, de nota’s van een meeting of een vage briefing… en voor je knippert de cursor in een lege tekstverwerker. Jouw opdracht: op basis van een heleboel moeilijke informatie een heldere tekst schrijven die impact maakt. Hoe begin je hieraan? Deze vier tips zetten je op weg.

1. Neem je tijd

Neem je tijd om je grondig in te werken in de materie. Wat is hoofdzaak en wat bijzaak? Lees het rapport of het interview rustig door en maak mentale notities. Je zal het gevoel hebben dat je tijd aan het verliezen bent, maar wees gerust: achteraf foutjes rechtzetten is veel tijdrovender.

 

Tijdens het lezen klaart de mist gegarandeerd op en zie je welke richting je uit kan met je tekst. En wat die vage briefing betreft: ga terug naar af. Spreek je gesprekspartner aan, vraag meer toelichting. Een architect begint ook pas te ontwerpen wanneer hij weet wat hij moet bouwen.

2. Structureer

Structureer de informatie en ga na of die complex of abstract is. Complexe info splits je op in de samenstellende delen, abstracte info maak je concreet met voorbeelden. Op een apart blad voor alle duidelijkheid – je tekstverwerker is nog altijd leeg. Gebruik metaforen als dat helpt. Een goede plattegrond en je artikel zal staan als een huis. Zie je wel!

3. Stel het uit

Stel het uit om meteen de perfecte zin te vormen. Je beheerst de materie, je structuur is af en nu wil je in één ruk een kant-en-klaar artikel uitwerken. Niet efficiënt: na drie zinnen loop je vast omdat je tegelijk nadenkt over wát je wil schrijven en hóe je dat gaat doen.

 

Het ‘wat’ is de ruwe inhoud. Typ die gewoon uit zonder na te denken over de zinsbouw. Heb je op die manier een hele alinea voorbereid? Kijk dan naar het ‘hoe’ en begin je zinnen te polijsten. Die tweetrapsaanpak zal je helpen om sneller te werken.

4. Lees niet na

Is je artikel klaar? Lees het niet meteen na maar laat de tekst een nachtje rusten. De volgende dag merk je zeker slordigheden op die je vlak na het schrijven waren ontsnapt. Nog beter is om even een collega aan te porren. Die zit vast te popelen om je tekst te lezen en zal er extra kritisch naar kijken. Je bent er alleen maar bij gebaat. Heb je geen collega in de buurt, kies dan voor een andere vrijwilliger. Onthoud: met twee zie je altijd meer dan alleen!

Klaar om die berg schrijfwerk te beklimmen? Of hebben de tips je net meer hoogtevrees bezorgd? Geen probleem, onze content creators gidsen je graag door het hele proces. Neem vrijblijvend contact met ons op via katelijne.norga@pantarein.be.

Gerelateerde artikels

Nieuwe Europese regels voor Corporate Sustainability Reporting
And the Award for Best Sustainability Report goes to …
And the Award for Best Sustainability Report goes to …
#wij zijn Pantarein  •  30/11/2022
3 trends in duurzaamheidsrapportage
3 trends in duurzaamheidsrapportage
#duurzaamheidscommunicatie  •  12/01/2023