insights

Vijf goeie redenen om een duurzaamheidsverslag te publiceren

#duurzaamheidscommunicatie  •  30/07/2020  •  Katelijne Norga

In veel bedrijven wordt momenteel de voorbereiding van het duurzaamheidsverslag of de niet-financiële rapportering op gang getrokken. “Veel moeite en een berg werk, maar wat levert het mij op?”, horen we je al vragen. Vergis je niet: zeker in COVID-19-tijden heb je als bedrijf heel wat te winnen bij transparante MVO-communicatie. Wij vertellen je waarom!

Stakeholders worden almaar kritischer voor de ecologische en sociale impact van bedrijven. Hoe ze hun CO2-uitstoot reduceren en plastic afval voorkomen. Hoe ze omgaan met gezondheid op de werkvloer. Wat ze doen om ongelijkheid de wereld uit te helpen. Over al die issues willen jouw klanten, medewerkers en zakenpartners gedegen informatie krijgen, om er zelf hun conclusies uit te trekken.

 

Het is dus aan jou om je stakeholders te tonen wat je bijdraagt aan hun duurzame toekomst. Daar heb je vandaag, meer dan ooit tevoren, alleen maar bij te winnen. Het duurzaamheidsverslag als slimme investering? Reken maar van ja, en dit is waarom:

1. Medewerkers en sollicitanten verkiezen geloofwaardige werkgevers

Millennials en de aanstormende generatie vinden het belangrijk om voor een duurzame werkgever te werken, tonen studies aan. In de war for talent heb je als duurzaam bedrijf dus een flinke streep voor. Met een duurzaamheidsverslag dat volgens de regels van de kunst is opgemaakt, toon je aan de arbeidsmarkt dat je je maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt.

 

Wedden dat jouw vacatures sneller ingevuld raken? 

Duurzaamheidsverslag van de haven van Antwerpen
2. Een duurzaamheidsverslag is een tool voor risicomanagement

Raden van bestuur en directies staan voor de opgave om hun businessstrategie te verduurzamen. Ze wensen een klare kijk op de ecologische en sociale risico’s van hun bedrijf – denk: verlies van vergunningen, onvoorziene uitgaven, een slechte reputatie … – om die met kennis van zaken te kunnen managen. En ze willen een plan klaar hebben om nieuwe businessopportuniteiten met beide handen te grijpen. Een duurzaamheidsrapport reikt bestuurders de nodige data aan om gefundeerde beslissingen te nemen en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.

3. Je toont aan dat je kredietwaardig bent

De grootste risico’s van financiële instellingen zijn de (indirecte) risico’s van hun klanten. Banken staan namelijk onder grote druk om bedrijven met een slecht milieu- of sociaal imago niet langer te financieren. Heb je als bedrijf je negatieve ecologische of sociale impacts niet onder controle, dan verschijn je negatief op de financiële radar. Met een duurzaamheidsrapport toon je je MVO-performantie zwart op wit en sta je dus sterker in financiële onderhandelingen.

4. Een duurzaamheidsverslag helpt om je MVO-strategie vorm te geven

Al lang van plan om werk te maken van jouw MVO? Dan is deze post-COVID-19-tijd het juiste moment, want studies tonen aan dat bedrijven die resilient (veerkrachtig) zijn, crisissen beter doorkomen. Ook als je nog volop bezig bent om je duurzame strategie vorm te geven, is een duurzaamheidsverslag een nuttig instrument. Bekijk het als een soort nulmeting: waar sta ik als bedrijf met mijn MVO-beleid? Door je uitganspositie vast te leggen, kan je je duurzaamheidsstrategie gerichter vorm geven.

 

Tip: betrek je medewerkers van bij het begin bij je duurzaamheidstraject. Zo creëer je intern een draagvlak en worden je collega’s positief getriggerd om je duurzame verhaal mee uit te dragen.

5. Klant is koning

Duurzaam is stilaan mainstream geworden en daardoor kijken consumenten steeds kritischer naar de groene claims van merken. Ze prikken erdoorheen als bedrijven zich profileren met zaken die al standaard zijn in de markt of met beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Transparante, eerlijke communicatie over je MVO-aanpak is cruciaal om dat te voorkomen. In tijden van fake news en desinformatie is een duurzaamheidsverslag dus een must-have voor je marketingcommunicatie.

 

Oh ja, tot slot nog dit: de tijd dat je je duurzaamheidsverslag als een saaie pdf op je website kon plaatsen, is echt wel voorbij.

 

Hoe een duurzaamheidsrapport er anno 2020 uitziet en hoe je er maximaal rendement uithaalt, daar helpen wij je graag mee.

Ontdek hoe wij het duurzaamheids­rapport van de haven van Antwerpen aanpakten.

 

Contacteer ons om te bekijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerde artikels

Uitgelegd: de EU-taxonomie
Uitgelegd: de EU-taxonomie
#CSRD  •  07/02/2023
In 5 stappen klaar voor de CSRD
In 5 stappen klaar voor de CSRD
#CSRD  •  29/06/2022
Wat moet je weten over de nieuwe Europese rapporterings­standaarden?