insights

Duurzame storytelling: hoe begin je eraan?

#duurzaamheidscommunicatie  •  25/08/2020  •  Katelijne Norga

Zet je organisatie grote stappen in duurzaamheid en corporate social responsibility? Dan heb je alle reden om dat van de daken te schreeuwen. Maar hoe zorg je ervoor dat je boodschap gezien wordt? Het antwoord is: storytelling. Hier zijn onze tips om duurzame storytelling voor jou te laten werken.

Tony's Chocolonely: hét schoolvoorbeeld van duurzame storytelling

Verhalen vertellen: het is een oeroude praktijk. Volgens bestsellerauteur Yuval Harari (Sapiens) is onze gave om verhalen te verzinnen en te verspreiden zelfs de enige verklaring voor het feit dat de mens de wereld overheerst. Verhalen raken, overtuigen en zetten in beweging. Daarom zijn ze ook in een zakelijke context een onmisbare skill. Want of je nu een overheidsagentschap bent, een dienstverlener of een productiebedrijf: met jouw duurzame verhaal wil jij je stakeholders op zo’n manier bereiken dat ze je blijven onthouden en je verhaal verder vertellen.

Ontwikkel een krachtig narratief

In veel organisaties lopen verschillende duurzaamheidsprojecten en -programma’s naast en door elkaar. Door afzonderlijk over al die initiatieven te communiceren, krijgt de buitenwereld een versnipperd verhaal te horen, en dat komt je merk niet ten goede. Creëer daarom één samenhangend, helder verhaal dat spoort met je missie en dat al je duurzame projecten en programma’s aan elkaar rijgt. Door consistent te zijn, zal je meer impact en engagement bereiken.

We ask for data. We believe in stories.

Storyteller Jeff Leinaweaver

Voor de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakten we een digitaal jaarverslag met hun missie ‘Samen maken we morgen mooier’ als kapstok.  Rond de kernthema’s van de organisatie – afval en ruimte recycleren, circulaire economie, gezonde grond en duurzaam materialengebruik – schreven we deelverhalen die naadloos aansluiten bij de overkoepelende OVAM-missie.

Focus op je eigen ambities en blijf authentiek

Je wilt de buitenwereld graag vertellen welke duurzame prestaties je onderneming neerzet. Maar tegelijk wil je je niet bezondigen aan greenwashing. Ons advies: vertel je eigen verhaal, zoom in op je ambities en blijf authentiek. Duurzaam ondernemen is een traject, waarbij je stap voor stap je doelen aanscherpt. Bevind je je momenteel in stap twee, wees daar dan eerlijk over. Maar vertel er wel bij hoe en wanneer je de volgende mijlpaal wilt aantikken. Benoem je uitdagingen en zeg ook wat je niet deed. Zo hou je dat windowdressing-spook op afstand.

 

Tip: jij bent overtuigd van het waarom van duurzaamheid: voor je organisatie en voor de maatschappij. Bouw je boodschap op vanuit dat ‘waarom’. Zo wordt ze herkenbaar en tastbaar voor je publiek.

Vermijd clichés in je beeldvorming

Visuals zijn key in storytelling. Maar gebruik ze niet om een extra duurzame saus over je verhaal te gieten. Exit recyclage-iconen, windmolens en waterdruppels. Kies voor realistische, herkenbare beelden van je producten, je processen, je bedrijf en je mensen. Zo kom je stukken geloofwaardiger over en toon je de buitenwereld dat het je ernst is.

Maak je verhaal shareable

Jouw publiek zit elke dag op social media om te lezen, te liken, te sharen … Maak daar gebruik van en bied je volgers hapklare brokjes – lees: kleine, deelbare verhalen – aan die ze makkelijk kunnen delen met hun netwerk. Mocht er negatief nieuws over jou circuleren, dan kunnen positieve verhalen helpen om daar weerwerk aan te geven. Zolang ze maar authentiek zijn en jouw commitment met duurzaamheid eerlijk weergeven.

 

Hét schoolvoorbeeld van duurzame storytelling is Tony’s Chocolonely. Met de baseline Crazy about chocolate, serious about people en de missie ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ zet het merk een wervend en impactvol verhaal neer. Samenhangend, authentiek, fair, deelbaar. Kortom: superkrachtig. 

Het motto Tomorrow’s sunglasses from yesterday's waste van de Belgische circulaire start-up Yuma Labs verleidt door zijn eerlijke eenvoud. Boodschap, tekst, beeld: alles klopt. En dat is het geheim van goeie duurzame marketing.

 

Je eigen duurzame verhaal ontdekken, vertellen en delen? Neem vrijblijvend contact op om te horen wat wij voor je kunnen doen.

Gerelateerde artikels

Uitgelegd: de EU-taxonomie
Uitgelegd: de EU-taxonomie
#CSRD  •  07/02/2023
Eerste hulp bij schrijven: van een complex rapport naar heerlijk heldere content
Duurzaamheidsverslag: zes trends voor 2021 en vijf tips
Duurzaamheidsverslag: zes trends voor 2021 en vijf tips
#duurzaamheidscommunicatie  •  21/12/2020