De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de nieuwe Europese richtlijn rond duurzaamheidsrapportering, trad begin dit jaar in werking. 50.000 bedrijven in Europa zullen inzicht moeten bieden in de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Welke bedrijven zijn dat? Wat en wanneer moet je rapporteren? En hoe maak je de CSRD tot een hefboom voor je bedrijf? Je leest het hier.
Dit is het eerste van een reeks artikels die je helpen te navigeren door de veranderingen en complexiteiten van de CSRD en de bijhorende ESRS (European Sustainability Reporting Standards).
Met de Green Deal wil Europa zijn economie omvormen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Om die ambitie waar te maken, lanceerde Europa onder meer het Sustainable Finance Action Plan, met wetgeving voor zowel financiële als niet-financiële ondernemingen. Een onderdeel van dat plan is de Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD. Die richtlijn bepaalt de norm volgens welke tal van grote Europese ondernemingen zullen moeten rapporteren. De CSRD vervangt de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die rapportering al verplichtte voor beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen. Niet alleen de scope van de richtlijn wordt verruimd met de CSRD, ook de rapporteringsvereisten worden uitgebreid.
De CSRD breidt het aantal bedrijven uit dat verplicht wordt om een duurzaamheidsverslag te publiceren. Terwijl ongeveer 11.700 bedrijven onder de NFRD vielen, verruimt de CSRD de rapporteringsplicht tot 50.000 Europese bedrijven, vijf maal meer dus.
Het gaat om:
‣ Alle beursgenoteerde bedrijven, ook kmo's
‣ Bedrijven van openbaar belang
‣ Alle bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria:
Hoewel de CSRD geen verplichtingen oplegt aan niet-beurgenoteerde kmo’s, zullen ook kleinere bedrijven te maken krijgen met verwachtingen van hun klanten en andere stakeholders. De hele marktwerking zal door de Green Deal en de CSRD beïnvloed worden, dus ook kmo’s moeten mee in het bad.
De rapporteringsverplichting wordt in vier fases uitgerold:
Het Europees Parlement heeft de CSRD officieel aangenomen in november 2022. Lidstaten krijgen nu twee jaar de tijd om de richtlijn uit te werken tot nationale wetgeving. Die omzetting zal geen invloed hebben op de timing. Wel kunnen lidstaten besluiten om de lat hoger te leggen dan Europa, om boetes toe te kennen bij niet-naleving van de nieuwe wet, of om de criteria om verplicht te rapporteren te verstrengen.
Bedrijven moeten algemene informatie publiceren over welke strategie, bedrijfsmodellen, organisatie en bestuur ze implementeren richting klimaatneutrale economie. Ook de manier waarop ze diverse stakeholders, gaande van financiële spelers, tot medewerkers, klanten, ngo’s, buurtbewoners … betrekken bij de totstandkoming van hun duurzame strategie, moet gedetailleerd beschreven worden.
De kern van het rapport is de duurzaamheidsinformatie, die rond drie thema’s gestructureerd moet worden: milieu, sociaal en bestuur (ESG: Environment, Social en Governance).
Om bedrijven op een gestandaardiseerde manier te laten rapporteren, heeft de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) drafts voor twaalf technische standaarden opgesteld: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Die maken het makkelijker om de CSRD te interpreteren en toe te passen en zorgen ervoor dat de gegevens controleerbaar en vergelijkbaar zijn. In volgende blogartikels zoomen we dieper in op de ESRS.
De CSRD introduceert een aantal nieuwe concepten:
Weet tot slot dat de CSRD onlosmakelijk verbonden is met de EU-taxonomie en de bijhorende Delegated Acts. De EU-taxonomie is de Europese ‘duurzaamheidscatalogus’, die per sector en activiteit de technische vereisten voor duurzame economische activiteiten en investeringen eenduidig vastlegt. Lees hier ons blogartikel over die dragende Europese wetgeving.
Duurzaamheidsrapportering wordt een verplichting, maar je doet er goed aan om verder te kijken. Hier zijn vijf redenen waarom een duurzaamheidsrapport je bedrijf meer oplevert dan louter compliance:
De CSRD houdt voor ondernemingen ingrijpende veranderingen in. Je zet best nu al stappen om in 2025 goed voorbereid aan de start te komen. Onze consultants begeleiden je graag bij elke stap in het proces, van strategie tot rapportering. Neem contact op via mail@pantarein.be.