Op dinsdag 12 november brachten we, voor de derde keer op rij alweer, sustainability managers samen voor een inspirerende middag vol kennisdeling over de CSRD en duurzaamheidsrapportering. Centraal thema dit jaar: hoe ga je pragmatisch om met de CSRD? We vatten de belangrijkste inzichten voor je samen.
Klimaatverandering en CO2e-reductie zouden uit elke dubbele materialiteitsanalyse als prioriteit naar voren moeten komen. Er zijn tal van drivers om klimaatactie als prioriteit te zien van je duurzaamheidsstrategie en -rapport. In de eerste plaats is er de maatschappelijke kost: de economische verliezen bij Business As Usual (BAU) liggen vele malen hoger dan wanneer we erin slagen de opwarming te beperken tot 1,5°C. Als bedrijf word je misschien vandaag al geconfronteerd met de (financiële) gevolgen van extreme weersomstandigheden, zo niet is de kans groot dat dat in de toekomst zal gebeuren.
Via verschillende wetgevingen dringt Europa dan ook aan op klimaatactie. De CSRD maakt ESRS E1, de standaard rond klimaat, verplicht voor alle grote Europese bedrijven; de CSDDD eist een klimaattransitieplan voor bedrijven met een jaarlijkse omzet vanaf 150 miljoen euro. Ook belangrijke stakeholders van je onderneming vragen dat je effectieve actie neemt op het vlak van klimaat: grote klanten, je concurrenten (onrechtstreeks), investeerders, talent op de jobmarkt …
Ons advies: maak van CO2e-reductie de kern van je ESG-strategie, en focus daarnaast op andere thema’s die materieel en onderscheidend zijn voor je onderneming.
De ESG-roadmap die we ontwikkelden voor tomatenproducent Den Berk Délice is gebaseerd op de dubbele materialiteitsanalyse van het bedrijf, waaruit klimaat en CO2 als materieel topic naar voor kwamen. Vanuit de roadmap schreven we een onderscheidend duurzaam narratief, dat we in een sprekende brochure goten.
Actie ondernemen op het vlak van duurzaamheid is belangrijker dan louter rapporteren, maar rapportage is wél essentieel voor doelgerichte actie – what gets measured, gets done. Transparantie is niet voor niets het geheime ingrediënt van de CSRD.
Voorbij de compliance: waarom rapporteren loont op de lange termijn
ESG implementeren en erover rapporteren: het is een niet te onderschatten uitdaging, die niet beperkt mag blijven tot de sustainability manager of het duurzaamheidsteam. Wil je effectieve stappen zetten, dan zal het zaak zijn om mensen uit alle departementen en niveaus van je onderneming te betrekken: finance, hr, sales, IT, aankoop, … Pantarein maakt hierbij gebruik van de principes uit de gedragspsychologie: onboarden, veranderen, verankeren. Alles begint met het opzetten van een duidelijke ESG-governance.
Vier sleutels voor effectieve ESG-governance:
Met deze aanpak maakten we het verschil bij Vandemoortele, wat zich weerspiegelt in onze jarenlange samenwerking met het voedingsbedrijf.
Nu ESG-rapportage steeds belangrijker wordt, neemt ook (on)bewuste greenwashing toe. Met de Green Directives wil de Europese Unie vage en ondoorzichtige duurzaamheidsbeweringen een halt toeroepen. De Green Claims Directive, de bekendste richtlijn, verbiedt bijvoorbeeld claims zoals ‘carbon neutral’ of ‘net zero emissions’ op basis van CO2-compensaties of offsetting. Er komt ook een Europese databank met toegelaten duurzaamheidscertificaten.
Laat je niet afschrikken door regelgeving. De EU wil niet dat bedrijven hun duurzame initiatieven verzwijgen, ze wil consumenten beschermen. Ons advies: vertel een eerlijk, onderbouwd verhaal. Focus in je communicatie op de thema’s die voor jouw bedrijf als de belangrijkste naar voren zijn gekomen in de dubbele materialiteitsanalyse. En zorg voor feitelijke onderbouwing via je duurzaamheidsrapport.
Klimaatneutraal worden doe je niet alleen. Samenwerking binnen je bedrijf én in je hele waardeketen is essentieel.
Enkele voorbeelden:
CO2e-voetafdruk: vaak vertegenwoordigen de eigen directe en indirecte emissies (scope 1 en 2) van een bedrijf maar een klein deel van de totale uitstoot, en vormen de emissies in de waardeketen (scope 3) het grootste aandeel. Je leveranciers meenemen in je eigen klimaattransitie is cruciaal wanneer je je emissies wilt verlagen.
Is de CO2e-voetafdruk van je onderneming nog niet bepaald? Onze CO2e-experts helpen je om hem te berekenen en je klimaattransitieplan te ontwikkelen.
Internationale MVO: wetgeving zoals de CSDDD benadrukt het belang van samenwerking met businesspartners om je keten te verduurzamen, ook in een internationale context. De meest kritische risico’s detecteren en aanpakken lukt alleen door in dialoog te gaan met leveranciers en andere spelers in je keten.
Met deze tips implementeer je de CSRD effectief in jouw organisatie. Heb je hulp of een klankbord nodig? Onze experts staan klaar om je te ondersteunen. Neem contact met ons op via mail@pantarein.be.