Al meer dan tien jaar is het bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout de toegangspoort tot de natuurgebieden rond de Grote Nete. Voor de bovenverdieping van het centrum ontwikkelden we een nieuwe permanente tentoonstelling – ter lering én vermaak van jong en oud.
Onze klant – Vlaamse Milieumaatschappij
Onze uitdaging – het overkoepelende verhaal van het Grote Netewoud vertellen
Onze oplossing – een interactieve tentoonstelling in het bezoekerscentrum Grote Netewoud
De oorspronkelijke permanente tentoonstelling in bezoekerscentrum Grote Netewoud, ‘Weg van de Nete’, was jarenlang een publiekstrekker maar had een update nodig. Ondertussen was ook het natuurherstel in het projectgebied Grote Netewoud geëvolueerd: losse initiatieven waren uitgegroeid tot een geïntegreerd plan. Met de nieuwe expo wilden we die evolutie weerspiegelen, en bezoekers informeren én inspireren. Door de vier partners in dit project – Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Natuur & Bos, het gemeentebestuur van Meerhout en Natuurpunt – samen te brengen, konden we één krachtig verhaal vertellen.
De natuur als bondgenoot
De titel ‘Kunnen broeken de wereld redden?’ wijst er al op: klimaatadaptatie heeft een prominente plek in de nieuwe expo gekregen. Bezoekers ontdekken hoe de Grote Nete en haar omliggende natuurgebieden fungeren als een natuurlijke buffer tegen klimaatverandering. De tentoonstelling laat ook zien hoe natuurbehoud en -herstel, biodiversiteit, waterbeheer en menselijk welzijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het Grote Netewoud is niet alleen een prachtig natuurgebied om te ontdekken, maar ook een tastbaar voorbeeld van hoe slimme natuurontwikkeling helpt in de strijd tegen klimaatverandering.
Spelenderwijs ontdekken
Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum krijgen jong en oud een interactieve ervaring aangeboden. Vissen lijken in een aquarium te zwemmen, het antwoord op vragen en raadsels over het Grote Netewoud zit verstopt achter draaivlakken, vogelhuisjes maken er een tastbare ervaring van, en de kleinste bezoekers worden meegenomen in het spannende luisterverhaal van Oom Otter. Onze redacteur zorgde voor klare taal, onze grafisch ontwerper voor speelse beelden
Een duurzaam verhaal, duurzaam opgebouwd
Ook de materialen van de expo ontsnapten niet aan onze aandacht. Waar mogelijk hergebruikten we panelen en opstellingen van de vorige expo, die we aanvulden met robuuste nieuwe elementen, bestand tegen intensief gebruik. Op die manier drukten we de kosten en maakten we de expo ook letterlijk futureproof.